Llom amb castanyes

Castanyes. Foto: Niwasan (Flickr)

Ingredients: 1 llom sencer d’uns 500 gr o un rellomillo – 2 cebes – 2 alls – 1 branca de canyella – 15 o 20 castanyes – unes quantes orellanes o bé prunes – 1 fulla de  llorer – 3/4 de got de vi, o bé 1/3 de got de xerès o de conyac –  1 culleradeta de farina – dos gots de caldo de verdures (o bé d’aigua, afegint-li un quart de pastilla de caldo de verdures)- oli i sal.

Recepta ideal per a cuinar un diumenge plujós i per a congelar en carmanyoles Torreu les castanyes en una paella de forats o al forn (abans recordeu fer-los un tall a cadascuna). Peleu-les i deixeu-les en remull, junt amb les orellanes o les prunes.

En una olla o cassola, fregiu els alls. Un cop daurats (no cremats), aparteu-los de l’oli. Feu el mateix amb la ceba trossejada. Un cop rossa, passeu els alls i la ceba el túrmix fent-ne una mena de crema. Afegiu-hi el caldo de verdures o l’aigua amb 1/4 de pastilla de caldo prèviament dissolta, i torneu-ho a passar pel túrmix. En l’oli sobrant daureu-hi el tros de llom, sencer i ja salat, junt amb una branca de canyella. Un cop daurat per fora, afegiu-hi el vi , o xerès o conyac, en funció del què us agradi més o tingueu més a mà, i al cap d’uns minuts, quan ja s’hagi evaporat l’alcohol, aboqueu-hi el caldo de verdures ja barrejat amb la crema de cebes i alls, i una fulla de lloer. Per espessir s’hi pot afegir una culleradeta de farina.

Tapeu-ho i deixeu-ho coure uns 10 minuts a foc mig, i sacsegeu l’olla de tant en tant. Si el llom sobrepassa massa el mig quilo, augmenteu uns minuts la cocció.

Afegiu-hi les castanyes i les orellanes o les prunes, que ja s’hauran estovat, i deixeu que tot faci xup-xup durant 10 minuts més a foc mig. Apagueu el foc, deixeu-ho refredar, i feu el llom a talls en una plata. Finalment, ruixeu-lo amb la salsa i les castanyes.

Advertisements

2 comentaris

Filed under Receptes bàsiques

2 responses to “Llom amb castanyes

  1. Mare meva, que bó ha d’estar això! Única pega: una maleïda alèrgia a les castanyes que tinc des de fa uns tres anys.

    Bonissim el blog! M’encanta!!!!

  2. Ostres…La gràcia són les castanyes, però també es pot fer amb orellanes o prunes i pinyons! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s