Caldo de Nadal (per ser feliç)

Hi ha qui s'hi posa formatge ratllat gruyère o similar

Sí, una mica tard, però es tracta d’una recepta feta i “empíricament provada” aquest Nadal. És un “remake” de la fórmula de la magistral Carme Ruscalleda, concretament publicada al seu llibre “Cuinar per ser feliç” (Ed.Columna, Barcelona, 2003). La llista d’ingredients és llarga i potser hi trobeu alguna paraula nova, però no patiu, que a la carnisseria us entendran perfectament quan els ho demaneu. Pot sermbla que no faci per a un blog de receptes per a tupper, però us asseguro que, sense els galets, podeu congelar perfectament el caldo sobrant (si en queda…).

Ingredients per a 16-18 racions:

Verdures: 3 pastanagues – 3 porros – 1 ceba gran -1 tros d’api -1 nap – 1 xirivia – 1 col petita – 1 tros carabassa -5 patates mitjanes -cigrons
Vedella: 1 os vedella que faci gelatina – 400 gr de tou magra de la part del conill-Pilotes de carn al gust
Porc: 2 ossos d’espinada -1 tros de morro o orella o peu -2 botifarres blanques -2 botifarres negres -1 tros de sagí ranci (greix)
Gallina: 1 pit o 1 cuixa
I la resta d’ingredients: 7 litres d’aigua – Galets o pasta per l’escudella

Primer, renteu molt bé les carns i els ossos. En fred, poseu l’aigua a l’olla, i tota la carn, ossos i el sagí, excepte les botifarres i les pilotes. Quan arrenqui el bull, aneu escumant les bromeres que aniran apareixent a la superfície del caldo (com deien algunes àvies, “caldo sense escumar, molta brutícia hi ha”).

A continuació afegiu-hi la sal (en necessitareu força, com a mínim, 3 culleradetes, però més val que no us passeu de salat i espereu al final per a rectificar), i deixeu coure-ho tot a foc mitjà durant aproximadament 1 hora.

Transcorregut aquest temps, afegiu-hi  a l’olla les verdures, tret de la col, la carabassa i 4 patates.  Una de les patates la feu a trossos entre mitjans i petits per tal que es desfaci. Deixeu que vagi fent xup xup durant 45 minuts. Després, afegiu-hi les pilotes, la carabassa, la col i les 4 patates restants i deixeu-ho coure encara 20 minuts més.

Finalment, afegiu-hi les botifarres punxades per tal que no rebentin. Rectifiqueu de sal, i deixeu-ho coure tot 10 minuts més.

Ho deixeu refredar (millor si feu el caldo el dia abans), i ho guardeu a la nevera (sempre un cop fred). L’endemà us serà molt més fàcil retirar la capa de greix que s’hagi solidificat a la superfície, i després separeu la carn d’olla. Reserveu una mica de caldo per escalfar la carn d’olla. I amb la resta, el poseu al foc, i quan bulli hi afegiu la pasta al gust. Potser encara us caldrà tornar a afegir-hi un pols de sal, però millor proveu-ho sempre abans de fer el pas!

Advertisements

Deixa un comentari

Filed under Receptes bàsiques

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s