Amanides amb ferro

amanidaremolatxa

Amanida amb llacets de pasta, mongeta verda…

Amanida de pasta i fruits secs

Ingredients: pasta de llacets – mongeta verda cuita al dente – pastanaga ratllada – remolatxa ratllada – tomàquet d’amanir – formatge edam (qualsevol altre també hi va bé: de Burgos, manxec semi, etc.) – un parell o tres de nous – un grapat de festucs – oli d’oliva verge extra- sal.

Som el que mengem, així que si sou anèmics o teniu els nivells d’hemoglobina baixos per falta de ferro us poden convenir receptes que incloguin aliments rics en ferro.

D’ amanides “metàl·liques” se’n poden fer amb mil combinacions, aquí en teniu un parell. Podeu substituir la pasta de la primera recepta per llenties o per un altre llegum, per exemple. O afegir-hi pinyons torrats a totes dues. Només cal barrejar els ingredients en les proporcions que més us agradi, i llestos.

La remolatxa és una de les verdures que té més ferro, i d’entre els fruits secs més “metàl·lics” hi ha els festucs, els pinyons, el sèsam, les pipes de gira-sol i les ametlles. I com que contenen ferro d’origen no animal, de més difícil absorció per a l’organisme, necessiten combinar-se amb altres ingredients que ajudin a assimilar-lo, com són els aliments rics en vitamina C (com la pastanaga) i els que contenen proteïnes.

En aquesta pàgina d’Eroski Consumer hi ha una explicació de quins aliments contenen ferro vegetal i quins ferro animal, i en aquesta altra s’explica amb detall què és l’anèmia per falta de ferro, quins aliments són més recomanables i quins ho són menys, i un exemple de menú ric en ferro.

Per acabar, recomanem aquesta entrada a la web Etselquemenges.cat: “La millor manera de superar l’anèmia“.

Vegeu també l’entrada Cuina per a “runners”.

amanida remolatxa2

Amanida amb créixens, espinacs frescos…

Amanida de créixens i remolatxa

Ingredients: espinacs frescos – créixens – remolatxa a rodanxes – pastanaga ratllada – formatge manxec semi – encenalls de pernil ibèric – dues o tres nous – un grapat de festucs – oli d’oliva verge extra- sal.

 

Amanida de llenties, carbassó i ametlles

Ingredients per a 2 persones: 1 pot petit de llenties cuites – 2 carbassons petits – 1 grapat d’ametlles pelades – 10 olives negres – 1 culleradeta de llavors torrades de sèsam negre i 1 cullerada de germinats d’alfals. 

Per a la vinagreta: 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra – 1 cullerada de mostassa de Dijon – 1/2 cullerada de mel – 1 cullerada de curri (barreja d’espècies que ens ajuda a digerir les llenties) – Un pessic de sal marina.

Pròximament la publicarem al blog.

Advertisements

3 comentaris

Filed under Receptes bàsiques

3 responses to “Amanides amb ferro

  1. Retroenllaç: Cuina per a “runners” | Totaltupper

  2. It’s difficult to find educated people for this topic, but you
    seem like you know what you’re talking about!
    Thanks

  3. Retroenllaç: Amanida de llenties, carbassó i ametlles | Totaltupper

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s