Croquetes fredes de cigrons al sèsam

IMG_20150725_223732
Ingredients (per a 2-3 persones): 1 pot petit (250 g) de cigrons cuits escorreguts – 1 pastanaga ratllada – 1 culleradeta de julivert o coriandre picat – 1 culleradeta d’herbes de Provença (o barreja d’herbes aromàtiques) – 1 culleradeta de tahina (mantega de sèsam) – 1/2 culleradeta de comí en pols – 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra – 50 g de llavors de sèsam blanc – 50 g de llavors de sèsam negre. 

Per a la vinagreta: 1 cullerada de salsa de soia o tamari (salsa de soia sense gluten) – 1 cullerada de vinagre de poma – 1 cullerada d’oli d’oliva.

 
Arran d’aquest article de Run Fitners sobre la necessitat de magnesi en les persones que fan esport, trobo l’excusa perfecta per a reprendre les entrades al blog, després d’un any sense penjar-hi res. Segons els nutricionistes, la manca de magnesi al cos fa que disminueixi el rendiment físic, per tant, en aquesta entrada proposem una recepta amb alguns ingredients d’alt contingut en magnesi: cigrons, sèsam i coriandre.

Expliquem com fer unes espectaculars croquetes fredes de cigrons al sèsam, una de les receptes que hem après al taller “Recuperem els llegums a l’estiu!”, impartit per la Maria Alcolado (de Mesquemenjar) aquest juliol al Centre Cívic El Sortidor, dins del Cicle de Cultura i Gastronomia “A Taula!”. Són molt fàcils de fer, no cal fer servir els fogons i es poden presentar de moltes maneres i ben atractives. I també són una bona manera d’introduir els cigrons a la canalla.

Renteu i escorreu els cigrons cuits (al taller en vam fer servir d’ecològics -de la casa Cal Valls-, com la major part dels ingredients de la recepta), i amb l’ajut d’una forquilla trinxeu-los fins a fer-ne un puré.

Foto de Retalls de cuina_aixafant cigrons          20150716_194150

A aquesta pasta hi afegiu la pastanaga ratllada, el julivert picat, les herbes aromàtiques, el comí, la tahina i l’oli d’oliva.

En una paella sense oli torreu les llavors de sèsam fins que quedin lleugerament inflades i cruixents, sense que perdin el color clar. Sabreu quan estaran fetes per l’olor de torrat. Un cop torrades, traieu-les de la paella i deixeu-les refredar.

Amb la pasta dels cigrons (en cas que hàgim fet servir cigrons cuits al moment haurem d’esperar que estigui freda) doneu forma a les croquetes, amb les mans. Per exemple, com vam fer en el taller de cuina, podeu fer-ne boletes. Arrebosseu-les amb les llavors de sèsam, i si veieu que no s’enganxen bé, mulleu les croquetes amb aigua.

20150716_194839          IMG_20150725_224341
Finalment, punxeu les croquetes amb pals de broquetes, regueu-les generosament amb la vinagreta i presenteu-les com vulgueu. Serveixen tant com a aperitiu, com a primer plat acompanyades d’amanida, etc.

La Maria de Mesquemenjar també ens va recomanar que, com tots els llegums, convé cuinar-los amb plantes o espècies carminatives i/o digestives (que ajuden a evitar l’acumulació de gasos i flatulències, com les que es descriuen en aquesta entrada sobre plantes carminatives a la Viquipèdia), i no és gaire recomanable menjar-ne per sopar si ens n’anem a dormir tot seguit. Si no queda més remei, preneu-vos una bona infusió digestiva.

Aquest plat aporta vitamines del grup B (B1, B6 i àcid fòlic), magnesi i ferro. Altres aliments que aporten molt de magnesi, de més a menys, són les pipes de gira-sol sense sal, les ametlles, les avellanes, la quinoa, les nous, els espinacs, la tonyina, l’alvocat, l’arròs integral, les mongetes, els plàtans i la xocolata negra.

Les llavors de sèsam també tenen moltíssimes propietats. Per exemple, són l’aliment que conté més calci després de les algues (en concret, 100 g de sèsam contenen 975 mg de calci, mentre que la llet en conté 119). En aquesta entrada d’Etselquemenges trobareu molta informació sobre el sèsam i sobre com cuinar-lo.

Moltes gràcies a Mesquemenjar i al Centre Cívic El Sortidor, del Poble-sec, per organitzar aquest taller. Si mai us decidiu a fer-ne algun, no deixeu de donar un cop d’ull a la programació:

Tallers de cuina de Mesquemenjar (a més de tallers a Barcelona i en altres punts de Catalunya, també ofereixen xerrades, revisió de menús per a col·lectivitats i consultes dietètiques, entre altres serveis).

A taula! Cicle de cultura i gastronomia (Al Centre Cívic El Sortidor, al barri del Poble-sec, hi programen una gran varietat de tallers de cuina per aprendre tècniques culinàries, sortides gastronòmiques, etc.).

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Receptes bàsiques

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s