Ingredients per a 15 pastissets:
Per a la massa: 4,5 tassetes (mida cafè) de farina integral d’espelta – 1 tasseta (mida cafè) de beguda de civada o d’arròs, o bé llet – 1 tasseta (mida cafè) d’oli d’oliva verge extra – 1 cullerada (mida postres) de canyella mòlta – 1 pessic de sal marina.
Per al farcit: 1 moniato gros – 3 cullerades soperes d’oli d’oliva verge extra – 3 cullerades (mida sopera) de sucre de canya – 1 tasseta (mida cafè) de beguda de civada (també pot ser d’arròs, o bé llet) – 1 cullerada (mida postres) de barreja d’espècies mòltes (gingebre, canyella, nou moscada) – 1 ou – llavors de rosella per decorar.
Un cop més, una recepta apresa als tallers de Mesquemenjar, equip de dietistes i reeducadores alimentàries que ofereixen sessions de cuina, amb receptes espectaculars i assequibles per a tothom. Aquests pastissets de moniato són fàcils de fer, tot i que requereixen el seu temps (una horeta no us la treurà ningú).
Preparació de la massa:
- Barregeu tots els ingredients secs (farina, sucre, canyella i sal) i incorporeu-hi la resta d’ingredients (oli i beguda de civada). Barregeu-ho tot fins a aconseguir una massa homogènia.
- Feu-ne una bola amb les mans, emboliqueu-la amb film transparent i deixeu-la reposar 30 minuts a la nevera (si teniu temps, d’aquesta manera la farina integral absorbeix millor els ingredients).
- Enceneu el forn a 180 graus (a dalt i a baix) i mentrestant dividiu la massa (en dos trossos, per fer-ho més fàcilment) i estireu-la amb el rodet damunt d’un paper de forn fins a aconseguir que s’aprimi de forma homogènia.
- Folreu els motllos amb làmines de massa prement amb els dits perquè s’adapti a la forma i retalleu-ne la part sobrant.
- Punxeu la massa dels pastissets amb una forquilla, així evitareu que pugi durant la cocció. També hi podeu posar cigrons o grans de cafè al damunt.
- Enforneu-ho durant 10-12 minuts.
Preparació del farcit:
- Renteu, assequeu i coeu el moniato al forn (45-60 minuts a 180 graus), embolicat amb paper de forn. Si ho preferiu, podeu optar per pelar-lo i coure’l bullit a trossets en dos dits d’aigua i tapat durant 20 minuts. Punxeu-lo per assegurar-vos que queda cuit (s’ha de poder aixafar fàcilment amb una forquilla).
- Un cop s’ha cuit el moniato (i l’heu pelat, si l’heu fet al forn), xafeu-lo i afegiu-hi la resta d’ingredients per a la massa: el sucre integral, el rovell d’ou, la beguda de civada (o llet) i les espècies. Bateu-ho fins que aconseguiu una textura homogènia i suau.
- Munteu la clara de l’ou al punt de neu i incorporeu-la a la barreja d’abans amb moviments envoltants.
- Desemmotlleu els pastissets, farciu-los i espolseu-hi unes llavors de rosella per sobre. Enforneu-los a 180 graus (amb els focs de dalt i de baix) durant 25-30 minuts. El farcit ha de quedar una mica dur al tacte.
- Traieu la safata del forn i deixeu refredar els pastissets damunt una reixa. Serviu-los freds.
Si us en sobren, endueu-vos-els per dinar a la feina 😉
Retroenllaç: Pastissets de moniato | Celler-Adocse