La samfaina salvavides

La ceba i el pebrot, el primer que cal posar a coure.
La Samfaina, quin gran invent i com ens soluciona la vida als qui ens hem de preparar la carmanyola! Hem considerat elemental incloure-la com a recepta, perquè ens permet acompanyar una carn arrebossada, la botifarra, o complementar l’arròs blanc o la pasta bullida que ens ha sobrat o que hem cuinat en grans quantitats per a fer tàpers; o fins i tot per acompanyar bacallà, o qualsevol peix, o tota mena de verdures bullides o llegums. La samfaina queda bé amb quasi tot!

 

 

 

Ens hem guiat per la recepta del llibre de Josep Lladonosa, “El gran llibre de la cuina catalana” (Editorial Empúries, edició especial per a “El Punt”). Us indiquem els ingredients i les quantitats que es citen, però aquesta vegada he optat per excloure les esbargínies –perquè no en tenia en aquell moment-, i per reduir la quantitat d’oli, i n’he utilitzat només unes 6 cullerades– el receptari parla de 2 decilitres (o 200 ml, el que equivaldria aproximadament a una tassa plena).

Ingredients de la recepta original: 3 cebes – 1 pebrot vermell – 2 pebrots verds – 5 tomàquets madurs – 2 esbargínies – 4 alls grans – 2 decilitres d’oli verge d’oliva – sal.

Poseu l’oli en una cassola i afegiu-hi la ceba tallada a tires no gaire fines, i els pebrots tallats a tires una mica més amples, com si fóssin rectangles allargats. Deixeu-ho coure tot junt a foc baix (però no al mínim) fins que comenci a quedar cuit. En aquest punt, afegiu-hi els alls laminats finament amb un ganivet. Quan s’enrosseixin els alls, afegiu-hi el tomàquet cru, pelat i tallat a daus petits.

Deixeu que es vagi coent i aneu-ho remenant sovint; si ja no queda aigua del tomàquet i les verdures encara no són cuites, aboqueu-hi una llossada d’aigua (equival a un cullerot d’aigua), i deixeu que es vagi consumint. No convé mullar amb més aigua fins que tot estigui ben cuit. 10 minuts abans de retirar-ho del foc, afegiu-hi l’esbargínia, mig pelada (ja que la pela amargueja), tallada a trossos més o menys com el pebrot i fregida en oli a part, sense enfarinar.

Deixeu-ho coure tot junt els últims 10 minuts i tasteu-ho de sal.

Més coses sobre la samfaina:

  • També coneguda amb altres noms, segons la zona geogràfica: sanfaina, xamfaina, xanfaina, mullador, pebrereta o tomacat.

Altres entrades amb samfaina: Receptes amb samfaina, Conill a la catalana (amb samfaina)

Font: Josep Lladonosa i Giró. El gran llibre de la cuina catalana. Ed. Empúries, Barcelona. 1991.

8 comentaris

Filed under Receptes bàsiques

8 responses to “La samfaina salvavides

  1. Realment la samfaina pot variar a millor un plat. I jo l’he fet servir per aquesta lasanya http://cuinescuina.blogspot.com.es/2012/05/lasanya-de-samfaina-i-carn.html

  2. Roser

    Gràcies! Pels analfabets culinaris, em sembla un descobriment espectacular per sobreviure!

  3. Mmmm!!! Molt bona idea!! 🙂

  4. Anònim

    ei, una variant bonissíma per el tupper: quan tinguis la sanfaina pràcticament feta, hi afegeixes pollastre (o gall d’indi) a trossos petits ( així no cal pendre gavinet i es cou més ràpid). Vas deixant que es faci amb el foc baixet perquè no quedi tant ressec, jo el faig més aviat poc. Quan ja et tens al put desitjat hi afegeixes un parell de cullerades de mostassa de granet, la del tipus antigua i ho remenes bé perque quedi ben impregnat tot. Amb el gust que li dona la mostassa, pots prescindir de la sal per tant anirà bé per aquells que vulguin fer una dieta baixa en sodi.

  5. Moltes gràcies, fantàstica proposta! Es mereix una entrada nova amb aquesta recepta 😉 !!

  6. Retroenllaç: Receptes amb samfaina | Totaltupper

  7. Retroenllaç: La samfaina salvavides | Celler-Adocse

Deixa un comentari